Den kolsvarta Benellin känns förvånansvärt lätt när vi packar upp den för en första inspektion. Vikten i kombination med den smala framstocken ger bössan en helt annan känsla än många andra traditionella halvautomater som ofta är något tyngre och har en kraftigare framstock.
Benellis Comfort-modell med plastkolv har en framstock som inte är grövre än på många hagelbockar. Plastkolvens gummering ger ett otroligt behagligt och säkert grepp som gör att vårt avvaktande förhållande till plastkolvar mjukats upp en aning. Det så kallade Comfort-systemet som Benelli lanserat sägs dämpa rekylen och minska vibrationer i kolven. En serie slitsar i kolven samt kolvkam och bakkappa i ett mjukt, absorberande gummimaterial ska enligt Benelli ytterligare reducera rekylen.

Kombinationer

Genom att sätta olika brickor mellan kolv och låda kan man variera kolvens höjd och skränkning. Dessa brickor fungerar i kombination med en sinnrik lösning i den bakre delen av kolven. Ett rör går från lådans bakre del genom kolven och innehåller även en rekylfjäder. I änden av detta rör sitter en bult som kolven skruvas fast i. Det är just där kolven fästs mot röret och lådan man kan använda sig av brickor med lite olika placering av hålet för skruven och slitsar som passar in i en liten ”mekanism” av gjuten plast som sitter lös i själva kolven.
System är nog mer eller mindre omöjligt att tillverka till vettiga kostnader i en kolv av trä. Men eftersom Benellis Comfort-modell har en kolv av gjuten plast går det utmärkt att tillverka stora mängder kolvar utan att priset skjuter i höjden.
Bakkappan sitter fasttryckt i kolven med hjälp av en rejäl fläns och kan enkelt krängas av med handkraft. Ett mycket bra, genomtänkt och enkelt system för att utföra smärre justeringar av kolvmåtten. Det finns olika bakkappor för att på så sätt hitta en kolvlängd som passar. Dessa brickor och bakkappor följer dock inte med vapnet utan måste beställas separat.

Rekyl

Vi måste nog erkänna att Benelli har lyckats bra med att tämja rekylen på Comfort-modellen. Vid våra testskjutningar på trap- och skeetbanan upplevdes rekylen som mycket måttlig. Bössan ligger väldigt stadigt kvar i skottet och andraskotten gick att skjuta väldigt snabbt och precist. Rekylen kanske upplevs lite annorlunda om man jämför med en gasomladdad hagelautomat. Det blir en rappare rekyl men den känns kortare så kontrollen av vapnet under rekylen känns mycket bra.

Pipor

Benelli erbjuder ett antal olika pipvarianter till sina hagelvapen vilket innebär att man kan komplettera sin Benelli med till exempel slugpipa med öppna riktmedel med ramp för kikarsikte. Det finns även olika längder på hagelpiporna med olika längd på patronläget. Testbössan hade en 65 centimeter lång pipa med magnumläge och löstagbara choketuber.
Bössan var aningen baktung men kändes ändå lättmanövrerad. Pipor som hade varit runt 70 centimeter hade nog inneburit en perfekt balans.
Säkringen är en detalj som brukar få oss att rynka på näsan när det kommer till halvautomater. Benelli Comfort har en bra placering av säkringen bakom avtryckaren. Med denna placering kan man utan att släppa greppet om pistolgreppet osäkra snabbt och säkert. Problemet är bara att det är helt omöjligt att osäkra Benellin utan att ett ljudligt klick hörs. Säkringstangenten går rakt genom lådan och man säkrar genom att trycka tillbaka den från andra sidan.
Att säkra och osäkra ljudlöst går utmärkt men då krävs det att man håller mot tangenten på andra sidan vilket ger onödiga rörelser. Man får avväga om det viktigaste är att osäkringen ska vara snabb och ljudlig eller tyst och med en extra rörelse med pekfingret.

Tre skott
Benelli Comfort är plomberad för att rymma två patroner i magasinet och en i patronläget. Om man väljer att utnyttja magasinet fullt ut rymmer det fyra patroner. När man plockar isär vapnet finner man att det är frågan om en betydligt mindre komplicerad konstruktion än när det gäller gasomladdade vapen. Framstocken döljer bara det  rör som innehåller magasinet. Vi noterade dock att insidan av mekanismen ganska snabbt blev nersmutsad av krutgaser som sprids bakåt vid omladdningen. Här är det viktigt att rengöra med jämna mellanrum för att vara helt säker på att vapnet ska fungera perfekt.
Vi testade bössan med alltifrån 24 grams stålskott till tunga tretummare för jakt. Rekylen och uppslaget ökade givetvis med de tunga jaktladdningarna men bössan var fortfarande lättskjuten. Med de lätta 24 grams stålpatronerna var rekylen väldigt liten och Benellin inbjöd till lite lek med lerduvor som man slänger upp själv och försöker träffa.

Inte så billig
Om man köper en hagelautomat med plastkolv för att på så sätt få en oöm jaktbössa kanske det går att finna billigare vapen än just Benellin. Vid till exempel gåsjakt i ett trångt och lerigt gömsle känns det inte så bra att kladda ner den engelska sida vid sidan och en billigare automat med plastkolv passar utmärkt.
Nu är ju Benellis hagelvapen som sagt inga direkt billiga bössor så den rollen kanske Comfort-modellen inte får. Benelli Comfort är en pålitlig skjutmaskin som är snäppet smidigare än de flesta andra hagelautomater på marknaden. Vi skulle nog inte tveka att rekommendera en Benelli Comfort för den som vill ha en smidig och lätt hagelautomat för både jakt och sportskytte.