Bästa Åtelbelysning 2019?

Publicerat i Elektronik den 7 november, 2019

Åtelbelysning är något som används vid så kallad åteljakt, där föda placeras ut för att locka till sig djuren till en fast plats. Vanligtvis bedrivs det som en typ av vakjakt, där jägaren väntar i ett jakttorn eller dylik plats med bra uppsikt över situationen.

Ordet åteljakt kommer från åtel, vilket nödvändigtvis inte bara handlar om just jakt. Att "placera ut en åtel" är förstås något man gör för att bedriva jakt men det används också som begrepp för att placera ut stödutfodring, oftast för olika typer av rovfåglar. När det gäller stödutfodring i allmänhet används oftast ordet "foderplats". Den stora skillnaden mot en foderplats är att på en sådan bedrivs inte jakt. En foderplats är till för att djuren ska ha en fast plats där de känner sig trygga och genom detta är mer benägna att stanna i området.

Vad är åtelbelysning?

Åtelbelysning är precis som det låter, belysning för åteljakt. De kommer i många former med fler eller färre funktioner men alla har i slutändan liknande syfte. Med tanke på att många av de djur åteljakt gäller är mer aktiva under de mörka timmarna så är åtelbelysning något som definitivt behövs. 

Att använda sådan belysning är t.ex speciellt vanligt vid vildsvinsjakt där åtel är något mycket vanligt.

När det kommer till åtelbelysning så är Gyttorp ett av de absolut populäraste varumärkena i Sverige.

Är du riktigt intresserad kan du faktiskt bygga din egen åtelbelysning genom att köpa diverse delar. För dig som hellre vill fokusera på jakten än att spendera tid i verkstan är Gyttorps paket perfekta.

Gyttorp Åtelbelysning 3W LED DIMBAR

Med detta fina paket från Gyttorp får du belysning som inte stör viltet vid jakt men som samtidigt lyser ca 100m. Dimmerfunktionen är i sig också väldigt användbar.

Specifikation:

Ljus: LED-lampor med grönt ljus

Ip-klass: IP68

Dimmer: Ja

Skymningsrelä: Ja

Kabellängd: 7 meter

https://www.pnjakt.se/art/gyttorp-atelbelysning-3w-led-dimbar.php

Gyttorp Åtelbelysning LED 3ST 4KANT

Ett lite billigare alternativ om du känner att du inte behöver dimmer, denna produkt kommer med 3 st fyrkantiga Led-lampor som täcker ungefär 50-80 m2

Specifikation:

Ljus: LED-lampor med grönt ljus

Ip-klass: IP68

Dimmer: Nej

Skymningsrelä: Ja

Kabellängd: 5 meter

https://www.pnjakt.se/art/gyttorp-atelbelysning-led-3st-4kant.php

Vanliga frågor?

Hur driver jag min åtelbelysning?

Eftersom ström oftast inte finns utdragen nära i skogen används vanligtvis olika typer av fritidsbatterier. Hur länge din belysning kan gå beror därmed på storleken hos ditt batteri.

Det är därmed viktigt med saker som skymningsreläer så att lamporna inte står och drar ström i onödan.

För dig som vill undvika att byta batteri rekommenderar vi att sätta upp en solpanelsannordning som laddar batteriet på dagtid. Gör du detta på rätt sätt ökar du drastiskt livslängden. Viktigt att tänka på är att sätta panelerna så att solen når panelerna på så stor del av dagen som möjligt, finns det t.ex träd i vägen så minskar det effektiviteten.

Vill du hålla det så enkelt som möjligt hittar du en enklare åtelbelysning med inbyggda solceller här: https://www.xxl.se/wildgame-moonshine-feeder-light-atelbelysning/p/1114231_1_style

Kom ihåg att batterier inte mår bra av att komma ner i för låg laddnivå så kom ihåg att regelbundet kolla laddnivån och hälsan på ditt batteri.

Vad för regler gäller kring åtelbelysning?

I Sverige är åteljakt endast tillåtet för vissa djurarter, för vildsvin gäller t.ex följande:

Belysning vid vildsvinsjakt

Sedan 2008 har vi ett undantag för åteljakt på vildsvin i Jaktförordningen §14 som ­reglerar användning av belysning vid jakt:

14 § Fast belysning vid väg eller byggnad som satts upp i annat syfte än att underlätta jakten får användas vid jakt efter vild­kanin, rödräv, mårdhund, grävling, mink, mård, tvättbjörn eller vildsvin. Vid jakt efter dessa djur får vidare ficklampa eller annan liknande lampa användas

1. När djuret ska avlivas i ­samband med jakt med ställ­ande hund,

2. För jakt vid gryt eller lya, eller

3. När ett fångstredskap vittjas. Fast belysning som har satts upp i syfte att underlätta jakten får användas vid jakt efter vildsvin vid för ändamålet anordnade åtelplatser för vildsvin (åteljakt).

Källa: Jaktförordningen (2008:1412).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *