Test: Bästa Jaktradion 2020

Publicerat i Elektronik den 24 februari, 2020

Jakt är en aktivitet som man kan ägna sig åt under hela året. I Sverige finns det runt 300 000 registrerade jägare (källa: Jägareförbundet), och många av dessa jagar i jaktlag. För att jakt i ett jaktlag ska fungera så smidigt som möjligt så krävs kommunikation, och här kommer en jaktradio in i bilden. Med en bra jaktradio kommer jakten underlättas och kommunikationen i jaktlaget kommer att bli betydligt enklare. I den här artikeln har vi försökt ta fram den bästa jaktradion för olika situationer och plånböcker.

När används en jaktradio?

Namnet jaktradio antyder att man enbart använder den till jakt, men sanningen är att viltvårdare och även skogsbrukare använder denna form av kommunikation i många situationer. Även de som ägnar sig åt friluftsliv eller svampplockning i nya miljöer har användning för en bra jaktradio. Vissa tror att mobiltelefonen fungerar, både som kommunikation och vägvisning via GPS:en. Detta är dock inte alltid något att räkna med, framförallt inte i djupa skogar eller högt uppe i fjällmiljö. I de flesta fall är det jägare och jaktlag som använder jaktradio jämfört med svampplockare och friluftslivsutövare.

En annan fördel med att använda jaktradio istället för mobiltelefon är att samtalen och SMS är gratis, och inget abonnemang krävs. Man kan enkelt kommunicera både via samtal och text på ett sätt som anpassas efter jaktformen. Sitter man på pass, eller försöker hålla sig gömd så är det bra att olika former av kommunikation kan användas.

Hur fungerar en jaktradio?

Alla som har samma kanal inställd på jaktradion hör varandra. Det kan dock finnas något som kallas ”tonkodning” i jaktradion, vilket gör att man slipper höra andra jaktlag som använder samma kanal. Det kan också minska vissa störningar som kan uppstå. Skillnaden på en bra jaktradio och den bästa jaktradion är beroende på om den har bra tonkodning, tålighet mot väder & vind, lång räckvidd och stark effekt. Just räckvidden är inte enbart beroende på jaktradions effekt, den kan också påverkas av hur terrängen ser ut och hur antennen är placerad.

Signalerna skickas via olika frekvenser och tas emot via jaktradions mottagare. De vanligaste frekvenserna som används är 31 Mhz och 155 Mhz. Dessa frekvensområden är fria och är därför mindre riskabla att få in andras samtal på. Skulle man välja frekvensområdet runt 70 Mhz så är dessa reserverade i många fall till olika verksamheter, en del av kanalerna på den frekvensen får användas för jakt, men det finns som sagt risk att bli störd.

Tre jaktradior som vi rekommenderar

Om man funderar på att köpa en jaktradio så är det precis som med allting annat, välj inte något mindre bra för att det är billigt. Tänk på att jakten ska fungera smärtfritt både för dig och hela jaktlaget. Kommunikationen är viktig, därför har vi en lista på de som vi anser är tillräckligt testade för att kunna kallas bästa jaktradion på marknaden. Vi är fullt medvetna om att smaken är olika, därför har vi just valt tre produkter som verkligen håller måttet.


Lafayette DC155 Smart – Digital Jaktradio & Testvinnare

Lafayette började med radioverksamhet redan på 1960-talet. Deras erfarenhet och kunskap är ledande på marknaden. Jaktradion togs fram på 70-talet och sedan dess har många svenska och utländska jägare kunnat njuta av Lafayettes produkter.

Lafayette DC155 Smart är en jaktradio med den modernaste tekniken och även vinnare i tidningen Svensk Jakt, där 9 olika jaktradior från olika tillverkare testades. DC155 fick betyget 5 av 5 i kategorierna:

 • Användarvänlighet
 • Fuktsäkring – utan tillbehör
 • Fuktsäkring – med tillbehör
 • Batterilivslängd
 • Avstånd 800 meter
 • Avstånd 2000 meter

Till detta kan även nämnas möjligheten att använda SMS och andra datafunktioner som den tekniskt kunnige verkligen kommer uppskatta. Bra display som tack vare sin storlek gör det enkelt att både läsa och skriva. Trots detta så är DC155 Smart en liten och smidig jaktradio (stor som ett bankkort ungefär), som är säker, tyst och smidig. Helt enkelt en jaktradio som har det som krävs för att vi ska kunna rekommendera den till dig och ditt jaktlag.


Icom ProHunt D52 – Både analog och digital jaktradio

Med Icom ProHunt D52 får du en jaktradio med de bästa från två världar. Den är nämligen både en digital jaktradio och en analog jaktradio. I första hand är skillnaden mellan digital och analog att en digital jaktradio har betydligt bättre räckvidd än en analog jaktradio. Förutom räckvidden så kan du även kryptera signalen med en digital jaktradio vilket gör att ni kan använda detta för att kommunicera säkert i ert jaktlag.

Denna jaktradio är otroligt enkelt att använda och har en lång garantitid på fem år. I testet från tidningen Svensk Jakt fick man högsta betyg (5 av 5) i följande kategorier:

 • Fuktsäkring – utan tillbehör
 • Fuktsäkring – med tillbehör
 • Avstånd 800 meter

Dessutom betyg 4 av 5 på:

 • Användarvänlighet
 • Bruksanvisning

Det finns så pass mycket teknik och funktioner i denna jaktradio att den kan i vissa fall upplevas som för teknisk. Det ska dock inte blandas ihop med användarvänlighet. Den har en logisk och bra meny, inbyggd blåtandsfunktion och är både digital och analog. Denna jaktradio är topp 3 på marknaden och kan därför rekommenderas som en av våra favoriter. Framförallt är denna jaktradio ett mycket bra alternativ om ni har stor åldersspridning i jaktlaget. Många äldre jägare kan föredra analog jaktradio, och en del yngre föredrar en digital jaktradio och då är denna helt rätt. Icom ProHunt D52 är en stark kandidat till titeln den bästa jaktradion.


Icom Prohunt Basic 2 – Prisvärd jaktradio

Om du är ute efter den mest prisvärda jaktradion så kan Icom Prohunt Basic 2 vara ett alternativ. Du får en jaktradio med alla funktioner som man kan tänkas behöva, och samtidigt ett bra pris. Den är liten, smidig och vattentät och har en bra användarvänlighet. Icom har även med denna jaktradio en lång garantitid på fem år.

I testet från Svensk Jakt får Icom Prohunt Basic 2, näst högsta betyg (4 av 5) på följande:

 • Användarvänlighet
 • Fuktsäkring – utan tillbehör
 • Fuktsäkring – med tillbehör
 • Batterilivslängd
 • Bruksanvisning

Det är helt enkelt en jaktradio utan några större tekniska finesser, men samtidigt har den alla viktiga funktioner som kan krävas. Den ligger ju i klassen ”Basic” av den anledningen, och i sitt prissegment så är den en av de bästa jaktradior på marknaden.

Har du en begränsad budget så kommer denna jaktradio från Icom att göra det du behöver som jägare i ett jaktlag. En klart prisvärd jaktradio.


Jaktradio test

För att vi ska kunna lita på ett jaktradio test, så krävs det att man testar de saker som är väsentliga för jakt och jaktlag. De främsta parametrarna som vi vill ha koll på är:

 • Pris
 • Garanti
 • Vikt
 • Bluetooth/Blåtand
 • Valbara pilottoner
 • IP-klassning
 • Batterikapacitet och Batterilivslängd
 • Användarvänlighet
 • Fuktsäkring
 • Ljudkvalitet på 800 och 2000 meter

Ska man jämföra en jaktradio med en annan så är det dessa delar som är avgörande. Förutom de väsentliga delarna så kan man ha koll på brusspärr, sändareffekt och en hel del andra funktioner. Ett riktigt bra test ska också ge information om var man kan köpa jaktradion och gärna ett helhetsomdöme.

Betygen som sätts är ofta i jämförelse med andra, och här gäller det att veta vad man utgår ifrån. Är man van att jaga med en 20 år gammal jaktradio så kommer det vara helt annorlunda med dagens moderna varianter. Skulle man sätta betyg på de vi har rekommenderat i denna artikel i jämförelse med en jaktradio från 90-talet så är det 5 av 5 på samtliga delar. Allt har blivit bättre, och framförallt har utvecklingen av den digitala jaktradion helt förändrat kommunikationsmöjligheterna. Att kunna koppla in en jaktradio med Bluetooth till hörselkåpor är i dagens moderna jakt ofta en självklarhet, och något som har förenklat för jaktlagen och jägarna.

Jaktradio tillbehör

Bland de tillbehör som finns på marknaden så har både Lafayette och Icom ett stort urval. Beroende på vilken jaktradio man köper så kan man även titta vilka tillbehör som finns. Följande tillbehör kan vara intressanta att se närmare på:

 • Antenn
 • Batteri (extra)
 • Bluetooth/Blåtand med sändarknapp
 • Laddare (eventuellt portabel laddare)
 • Mikrofon/Headset (Öronmussla, hörslinga)
 • Radiokabel
 • Adapter
 • Bärsele/väska
 • Fordonshållare

Det finns som du kan se en hel del att hålla koll på som tillbehör till jaktradio. För att få ut det bästa och mesta av att jaga tillsammans med andra så är jaktradion viktig. Vi rekommenderar att du först hittar den bästa jaktradion utifrån dina förutsättningar och förväntningar. I samband med det så är det en god idé att titta på vilka tillbehör som finns till just den modellen.

Vad påverkar räckvidden för en jaktradio?

Det är främst fem faktorer som påverkar räckvidden för en jaktradio.

 • Yttre faktorer
 • Handhavande
 • Radioantenn
 • Batteri
 • Bluetooth/Blåtand

Yttre faktorer

Dämpande omgivning är en stor faktor. Radiosignalen dämpas minst om det är öppna och fria ytor. Befinner man sig i en tät skog, och det dessutom är fuktigt i luften så kommer räckvidden försämras. Jämför man torra sommardagar med våta höstdagar så kan räckvidden halveras. Även åska och snöfall försämrar räckvidden. Dessutom kan en jaktradio störas av elektronik, exempelvis från belysning eller järnvägar.

Handhavande

Var jaktradion befinner sig kan spela stor roll för räckvidden. I vissa fall blir räckvidden påverkad om man ligger ned jämfört med att stå upp. Bästa räckvidden får man om man håller jaktradion i handen, och sitter man dessutom i ett jakttorn med fris ytor runt om kring så gör man det ännu enklare för radiosignalen att nå fram. Man bör alltid göra ett förbindelseprov med alla i jaktlaget innan man ger sig ut på jakt i ett jaktlag.

Radioantenn

Här säger det sig lite självt, ju längre antenn desto längre räckvidd. Om antennen är skadad eller avbruten så tappar den stor del av sin räckvidd.

Batteri

Att batteriet påverkar signalens styrka kan vara bra att känna till. Batteriet ska alltid vara fulladdat och hållas varmt. Kyla kommer att minska batteriets kapacitet. När man förvarar batteriet så bör det alltid förvaras torrt och svalt samt på avstånd från jaktradion. Livslängden beror på bland annat hur många laddningar man gör samt ålder på batteriet.

Bluetooth/Blåtand

En jaktradio med Bluetooth eller blåtand är ofta en bra investering. Det som påverkar räckvidden när det kommer till detta är om förbindelsen mellan jaktradion och blåtandsenheten bryts. Tipset är att alltid försöka hålla enheterna så nära varandra som möjligt för att inte tappa kopplingen, samt att hålla koll på enheternas batteri. Även andra Bluetooth-enheter i närheten kan störa förbindelsen.

Sammanfattning

Vi har valt ut tre av marknadens absolut bästa jaktradios. För att kunna stå bakom våra rekommendationer så är vi noggranna med att verkligen ha fog för det vi säger. Därför är det viktigt att jägare och kunniga inom jakt har testat dessa produkter, för då vet vi att de håller utifrån jägares användningsområde.

Vi valde två varianter som verkligen har det mesta av tekniska finesser och smarta funktioner. Till detta ville vi ha en bra och prisvärd produkt som har det nödvändigaste funktionerna, och att den skulle vara bäst i den kategorin. Ser man till Icom ProHunt D52 och Lafayette DC155 Smart, så är det lite dyrare, men verkligen bäst i test. De har moderna funktioner och har höga betyg i alla delar av testet. Icom Prohunt Basic 2 har också den höga betyg överlag, men saknar de absolut senaste finesserna, vilket du som jägare kanske ändå inte känner att du behöver.

Alla tre jaktradios som vi rekommenderar kommer att fylla sin funktion. Ett bra tips är att prata ihop sig med sina kamrater i jaktlaget och se över era behov. Kanske kommer kommunikationen bli ännu bättre med en riktigt bra jaktradio. Om ni bedriver flera olika typer av jakt så sätter det krav på att kommunikationen ska kunna skötas på olika sätt. Ibland kan man kommunicera rakt ut via tal, ibland kommer man behöva sköta det via meddelanden. Kanske vill du ha en stor och tydlig display, eller så är det räckvidden som är det viktigaste. Tveka inte att klicka dig in på produkterna och läs mer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *