Bästa älgstudsare 2020 (Bäst i test)

Publicerat i utrustning den 3 november, 2020

En studsare, eller älgstudsare, är ett vapen som många hört talas om men inte känner till bakgrunden kring. Uttrycket studsare kommer från det tyska språket och betyder att något är ”mindre än vanligt”. Inom jaktvärlden kunde detta uttryck appliceras på vapnen som var något mindre än de militära vapnen som användes. Dessutom är det viktigt att påpeka att det handlar om kulgevär. Det vanligaste i Sverige är att alla kulgevär som är avsedda för jakt, kallas studsare oavsett hur stora de är.

 

Olika typer av studsare

Man brukar dela upp studsare i olika typer, beroende på deras karaktär. De 4 vanligaste typerna är:

  • Enkelskottsgevär
  • Dubbelstudsare
  • Repetergevär
  • Automat/Halvautomatiska gevär

 

Skillnaderna mellan dessa hör man på namnen. Enkelskottsgevär har inget magasin utan laddas genom att öppna mekanismen och stoppa i en patron. Dubbelstudsare har två pipor och laddas på samma sätt som enkelskottsgevär. Repetergevär har ett magasin vilket gör att man kan ta bort den gamla patronen och ladda en ny med en repeterande rörelse. Automat och halvautomatiska studsare laddar den nya patronen helt automatisk, dock måste avtryckaren tryckas in på nytt för att avlossa skott.

 

Jaga högvilt med älgstudsare

En älgstudsare är ett klass 1 vapen, vilket är den typ av vapen som används när man jagar högvilt, exempelvis älg, vildsvin eller hjort. Den funkar även vid jakt av räv eller rådjur. Vid annan typ av jakt, som småvilt eller fågel, används ofta hagelgevär istället då det kan vara svårt att träffa dessa djur med kulgevär. När man jagar med älgstudsare är det några saker som är viktiga att tänka på. Det första är att hitta ett vapen som passar den som ska skjuta. Är man vänster eller högerskytt? Vilken typ av studsare ska man ha, dubbelstudsare, halvautomatisk eller standardgevär. När man provat ut sitt vapen så gäller det att bestämma vilket kikarsikte man ska ha samt kikarfäste. Dessutom är det bra att se över benstöd för att kunna jaga på bästa sätt. Ger man sig ut för att jaga högvilt så är det viktigt med bra kvalitet, så man kan lita på sin utrustning.

 

Rekommenderade älgstudsare

Som vanligt har vi skickat ut frågor till erfarna jägare som har testat ett antal älgstudsare. Med hjälp av deras omdömen, samt tester på nätet har vi kommit fram till att vi valt ut, och kan rekommendera, följande fyra gevär:

  • Sauer 404 Syncro XTC
  • Tikka T3X Lite
  • Sako Quad
  • Sako 85 Finnlight II

 

Sako 85 Finnlight II – Bästa älgstudsaren just nu

Vi börjar med det starkaste kortet som just nu finns på marknaden. Sako 85 Finnlight II är den älgstudsare som får högst sammanlagt betyg i vårt test. Den är inte dyrast i testet, men den ligger på den övre halvan.

 

Detta gevär är det första vapnet med justerbar syntetkolv. Det är även det första vänstervapnet med syntetkolv. Kolven är gjord i flera lager glasfiberväv, vilket ger geväret en extrem vridstyvhet. Att geväret också har en kolfiberbdd ger en extra styrka till de utsatta delarna av kolven.

 

Materialet har otroligt hög motståndskraft mot UV-strålning, repor, kyla och värme. Greppytan har ett belag som gör att man har ett säkert grepp oavsett väder. Den justerbara kolvkammen ger extra komfort, justering görs med hjälp av en knapp där man håller in knappen och justerar manuellt. Alla metalldelar på vapnet är viktoptimerade.

 

Vapnet finns i flera kalibrar, och som du märker är detta en studsare som vi rekommenderar varmt. Priset ligger strax över 30 000 kronor och vi anser att det är värt vartenda öre för den som vill ha ett riktigt bra gevär.

 

Toppval för älgstudsare - Sauer 404 Syncro XTC

Ett företag med långa anor inom jaktgevär är Sauer & Sohn. De är en vapentillverkare som har utvecklat tekniken på sina gevär genom åren och denna Sauer 404 är ett praktexempel på en av deras främsta produkter på marknaden. Man kan kalla detta för en ”klassisk studsare”, kryddad med den senaste tekniken, vilket gör den här repeterstudsaren till ett utmärkt vapen för många typer av jakt.

 

Detta gevär har ett så kallat takedown-system, vilket gör att man kan packa ihop studsaren i en liten väska. Det är perfekt om man vill kunna dölja geväret i ett bagage eller i bakluckan på en bil.

 

404:an har även en spänntangent som ger bättre säkerhet samt en avtryckare som kan justeras efter varje individ. Utmed fästet har Sauer & Sohn integrerat ett litet verktyg, vilket behövs för att kunna plocka isär geväret. Det finns 10 olika kalibrar av vapnet och priset hamnar runt 70 000 kronor, vilket är relativt högt men rimligt utifrån vad man får för pengarna. Detta är en älgstudsare med ”extra allt” och en riktig pärla från Sauer & Sohn.

 

Tikka T3X Lite – Hög precision till rimligt pris

Tikka är ett finskt företag med lång erfarenhet att producera jaktvapen. De samarbetar tätt med Sako, vilket gör att de kan kombinera sitt eget hantverk med Sakos vapen för att skapa en egen stil. Utseendemässigt påminner de sock mycket om varandra.

 

Just Tikka T3X Lite är en av de mest populära älgstudsarna i Sverige. Den är otroligt enkel att justera, både kolvkam och längd. Detta passar perfekt när man jagar med olika typer av optik. Det finns även skuminlägg i syntetkolvarna vilket gör att man kan röra sig tystare och smidigare i skogen.

 

Med ett säkert grepp och en rak stock är detta ett mycket bra jaktvapen. Dessutom är avtryckaren justerbar från ett till två kilo. De integrerade luftfickorna ger en bättre rekylupptagning vilket är en fantastisk funktion för alla jägare.

 

Vi rekommenderar här ett paket där du kan välja till både ljuddämpare och kikarsikte och priset hamnar strax över 20 000 kronor.

 

Sako Quad – Studsare i klass 4

Sako är ett finskt företag som började leverera gevär på 1920-talet. Som tidigare nämnt har de ett visst samarbete med Tikka. Sako ligger i framkant med datoriserad framställning, trots det är man ytterst noggranna med manuell kontroll av alla pipor. I princip alla gevär från Sako har pistolhandtag för bästa möjliga grepp.

 

Sako Quad har en rak formgjuten kolv med glasfiberförstärkning. Designen kommer från ett legendariskt modehus i Italien, Giugiaro Design. Pistolgreppet har handutfyllnad på båda sidorna och en bakkappa som gör det möjligt att justera kolvens längd.

 

Vi rekommenderar denna studsare för jakt av småvilt som kanin eller fågel som ripa, fasan eller rapphöna. Priset ligger på strax över 11 500 kronor.

 

Frågor och svar om älgstudsare

Här har vi samlat några korta frågor och svar kring älgstudsare.

 

Vilken klass ska man ha på sin studsare?

Det beror på vilken typ av jakt du ska ägna dig åt. Är det storvilt som älg, hjort eller vildsvin så ska du ha klass 1. Klass 2 och 3 kan användas på samtliga viltarter förutom älg, björn, hjort, visent, myskoxe, mufflonfår, varg, vildsvin, säl, rådjur, järv, lodjur och bäver. Klass 4 används på ännu mindre vilt som exempelvis kanin eller ripa.

 

Behöver man vapenlicens för att jaga med studsare?

Ja, givetvis behöver man en vapenlicens. Klassifikationen på vapnet används för att bestämma licenskrav och vilka djur man får jaga.

 

Hur vårdar man sin studsare?

En enkel sökning på youtube ger en massa fina videos på hur man bör gå tillväga. Vår rekommendation är att alltid kolla med vapentillverkaren först. Rent generellt kan man säga att man i många fall kan spola hett vatten invändigt för rengöring. Vill man inte använda vatten så är en borstviskare bra för att rengöra piporna. OBS, har piporna kromade insidor så brukar man inte behöva smörja insidan. Utsidan av vapnet bör smörjas med ett tunt skikt fett eller olja för att få ett bra rostskydd. Använd alltid ”rätt” olja för mekanismen. Huvudrekommendationen är dock att alltid kolla med tillverkaren först.

 

Vilka tillbehör bör man ha till sin studsare?

Detta är alltid individuellt, men som grund rekommenderar vi alltid ett bra kikarsikte, kikarfäste och ett benstöd. Du kan läsa mer om vilka kikarsikten vi rekommenderar här.

 

Kan man lita på era rekommendationer?

Denna fråga får vi ofta. Svaret är ja. Vi gör grundlig research kring alla våra rekommendationer och har alltid länkar till de som säljer produkterna vi rekommenderar. I detta fall har vi kollat med flera jägare, tillverkarnas egna webbplatser, andra sajters rekommendationer och andra tester av vapnen. Vår bedömning är att en rekommendation aldrig kan vara helt objektiv, därför står vi för våra rekommendationer utifrån den information som vi införskaffat.

Kommentarer är inte tillgängligt.