Bästa jaktbyxor 2020 (Bäst i test)

Publicerat i utrustning den 3 november, 2020

Att veta vilka jaktbyxor man ska köpa kan idag vara en utmaning. Det finns allt fler att välja mellan, olika material med olika finesser och funktioner. Vi har återigen låtit vår expertis göra jobbet åt dig och analyserat marknadens produktutbud. Undersökningen tittar på vilka jaktbyxor som säljer bäst, vilka som får bäst rekommendationer, och vilka byxor som vinner testerna. Vi låter också som vanligt vår egen testpatrull bestående av jägare med lång erfarenhet vistas ute under utmanande förhållanden för att prova och testa ett urval av produkterna. Testpatrullen har utsett fyra stycken vinnare i kategorierna Premium, Prisvärd, Budget och Bubblare, för att guida och hjälpa dig till det rätta köpet.

 

Vinnaren i kategorin Premium blev Recon Gore-Tex Pro Pants Unisex från Norrøna. Norrönas tuffaste byxa för extrema friluftsturer, jakt och militärbruk. En jaktbyxa i absoluta toppskiktet. Vinnaren i kategorin Prisvärd blev Chevalier Paclite Retriever Pant, en avancerad jaktbyxa i Gore-Tex som är mycket praktisk och med otrolig rörlighet. Budget kategorin vanns av Pinewoods Wolf Lite Camou Trousers. Det finns även bra jaktbyxor för mindre pengar, det behövs bara lite research. Byxorna kan vara förvånansvärt bra sett till priset, precis så är fallet med dessa Pinewood byxor. Till Bubblaren valdes Härkila Pro Hunter Dog Keeper Trousers. En mycket bra och slitstark byxa för den som söker byxor för utmanande förhållanden i kamouflagefärg.

Varför behöver man jaktbyxor?

 

Anledningen är den samma som när man köper en jaktjacka eller en värmeväst, man vill hålla sig varm och torr. Man vill även känna att praktikaliteten finns där men sina fickor, finesser och funktioner. Dessutom är det bra med byxor i slitstarkt material som tål buskar och trädgrenar. Sist men inte minst vill man känna sig smidig under jakten och smälta in i sin omgivning.

 

Liksom all annan utrustning, vara sig det är jaktkläder, studsare eller kikarsikte, är målet med ett par bra jaktbyxor, att uppnå en bättre jaktupplevelse. Vi har alla någon gång varit i jaktsituationer där vi önskat mer av våra kläder. Erfarna jägare kan vittna om hur viktigt det är att välja rätt jaktkläder, det är central del att ta hänsyn till om du vill förbättra din jaktupplevelse.

Att tänka på när du köper jaktbyxor

 

Det är bra om du på förhand tänker igenom till vilken jakt dina byxor är tänkt för. Till exempel hur varm byxa man vill ha kan påverka smidigheten beroende på stoppning och material. Ska den tåla vind och regn bäst eller kyla? Kanske är antalet fickor viktigt? Eller vill man kunna använda byxorna under så varierande väderförhållanden som möjligt? Kom ihåg att byxor precis som andra klädesplagg också är ett individuellt val så som material, färger, storlek och passform.

 

Tack vare ny teknologi har utvecklingen av material och jaktkläder gått i rasande fart på senare år. Den nya teknologin har gjort det möjligt att ta fram nya material som erbjuder tålighet och värme och som samtidigt andas, utan att för den delen bli för tunga.

Med bättre och exklusivare material ökar tygets kvalité och prestanda, vilket ofta återspeglas i priset.

 

TEST – Bästa jaktbyxor

Vi har med vår expertis, bestående av jägare med lång erfarenhet testat ett urval jaktbyxor under olika förhållanden. Tillsammans med övriga recensioner och rekommendationer kring produkterna utsågs fyra stycken vinnare av jaktbyxor i kategorierna, Premium, Prisvärd, Budget och Bubblare.

Premium Vinnaren: Recon Gore-Tex Pro Pants Unisex

 

Extrem byxan! Hög kvalitét med smarta lösningar. För jägaren som vill klara extrema förhållanden.

 

-Membran: Gore-Tex

-Vattentäta

-Vikt: 560g

-Tejpade sömmar

-4 st fickor

 

Material: 71% Nylon, 29% polytetrafluoreten

 

Från välkända norska familjeägda Norrøna kommer denna slitstarka jaktbyxa. Gore-Tex Pro Pants kommer från 3e generationens legendariska recon-setet som utvecklats tillsammans med specialstyrkorna i Norska, Svenska och Danska försvaret.

 

Norrönas tuffaste byxa klarar allt från extrema friluftsturer, jakt till militärbruk. En byxa som du kan förlita dig på oavsett förhållanden. Byxan har en fri och ledig passform som ger god rörelsefrihet. Genomgående bra detaljer som vattentät Aquaseal dragkedja, ventilationsöppningar, och fäste för hängslen. Passar utmärkt till högfjällsjakt.

 

Prisvärd Vinnaren: Chevalier Paclite Retriever Pant

En riktigt bra jaktbyxa! Maximalt tålig som ändå levererar otrolig rörlighet.

 

-Gore-Tex® Paclite® Retriever

-Låg vikt och mycket god ventilation

-Stretchpaneler för maximal rörlighet

-Många fickor

-Vattenavvisande dragkedjor

 

Material: 71% Nylon, 29% polytetrafluoreten

 

Vinnaren i kategorin Prisvärd blev Chevalier Paclite Retriever Pant, en jaktbyxa som alla i testpatrullen uppskattade stort. Byxan känns lätt och mjuk. Stretchpaneler på knän och längst upp på baksidan, gav bästa möjliga rörelsefrihet som bidrar till att man kan röra och förflytta sig tyst. Andningsförmågan och ventilationen i byxan upplevdes också som riktigt bra.

Byxan är vind- och vattentät och har meshfoder. Dessutom har den stora ventilationsdragkedjor längs utsidan av låren och flera praktiska fickor. Dragkedja och resår i bensluten, så att byxan kan användas till stövlar både med och utan snörning. Byxan passar utmärkt för hundförare.

 

Budget Vinnaren: Pinewood Wolf Lite Camou Trousers

 

Solklara valet för den med begränsad budget och som vill synas i skogen.

 

-Membran: Gore-Tex

-Vattentäta

-Förstärkta partier

-Ofodrade

 

Material: 100% polyester. Förstärkningar 100% polyamid.

 

Från Skandinaviska Pinewood kom vinnaren av Budget klassen med motiveringen,

”En perfekt byxa som gav mer än vi förväntade!” Pinewood Wolf Lite Camou Trousers är en vind- och vattentät byxa som är följsam och smidig och som dessutom sitter bekvämt på.

 

Öppningsbar ventilation i sidorna för extra luftgenomströmning och värmeutsläpp, flera praktiska fickor, ammunitionshållare, resår i midja och tejpade sömmar. Perfekt för jägaren och hundföraren som vill vara synlig.

 

Bubblaren: Härkila Pro Hunter Dog Keeper Trousers

 

En otroligt slitstark byxa i Mossy Oak New Break-Up kamouflagemönster.

 

-Membran: Gore-Tex

-Vindtät

-5 års garanti

-Justering i benslut

-Kamouflagemönster

 

Material: 100 % polyamide. Foder: 100 % polyester

 

Svenska och världskända Härkila tar hem kategorin Bubblaren med Härkila Pro Hunter Dog Keeper Trousers, men byxan kunde också ha vunnit någon annan kategori. Med sina starka förstärkningar klarar byxan extremt svår terräng och klarar alla förhållanden.

 

Härkila Pro Hunter Dog Keeper Trousers är med sitt vattentäta och andningsbara Gore-Tex-membran, sitt slitstarka material och med sin snygga kamouflerande färg, en jaktbyxa för alla förhållanden. Dessutom är den riktigt bekväm att ha på sig.

 

 

Frågor & Svar kring jaktbyxor

 

Ofodrade eller fodrade byxor?

- Fördelen med ofodrade är att man är ofta är lite smidigare och kan röra sig friare. Dessutom kan man bära byxorna under varmare förhållanden. Är det kallare kan man ha varmare underställ.

 

Vad kostar en jaktbyxa?

- Jaktbyxor kostar allt från några hundralappar till flera tusen kronor.

 

Enkel byxa eller jaktställ?

- Det beror på. Man kan ha slitit ut en del av stället snabbare, då kan det kännas onödigt att köpa ett helt nytt jaktställ. Passformen kan också variera, man gillar jackan men känner sig mer bekväm i en annan byxa än det som ingår i jaktstället.

 

Förstärka knäområden?

- Vissa föredrar att vara så smidig som möjligt. Vår erfarenhet säger att det kan vara skönt att ha lite förstärkning och vaddering kring knän när man utför någon uppgift på knä. Dessutom kan det förlänga hållbarheten på klädesplagget.

 

Kamouflagemönstrat eller enkel färgat?

- Det är lite beroende på jakt och väderförhållanden, men det finns sällan något som är optimalt för alla förhållanden. Ibland är det soligt, ibland grått och molnigt, ibland höstfärger och ibland snöigt och vitt. Tänk över vad för typ av jakt du tänker bedriva, därefter är det lättare att välja.

 

Sammanställning: Test av Jaktbyxor 2020

 

Vi har valt ut fyra av marknadens absolut bästa jaktbyxor. Våra rekommendationer är framtagna av vår testpatrull bestående av jägare och kunniga inom jakt som har testat produkterna under olika väderförhållanden. Detta gör vi för att på bästa vis bedöma utifrån jägares perspektiv och användningsområde.

Vi valde att i vårt test rekommendera och utse en vinnare i kategorierna Premium, Prisvärd, Budget samt en Bubblare. Ser man till vår vinnare av Premium klassen, Recon Gore-Tex Pro Pants Unisex, så är den dyrare men håller absolut världsklass. En byxa med historia som nu är ännu bättre och som fick höga betyg i alla delar av testet. Vår vinnare av klassen Prisvärd, Chevalier Paclite Retriever Pant, får också den höga betyg överlag trots sitt lite lägre pris. En riktigt bra byxa rakt igenom. Budget valet Pinewood Wolf Lite Camou Trousers är en byxa som ger mycket byxa till mycket bra pris. Som Bubblare utsågs Härkila Pro Hunter Dog Keeper Trousers, en bekväm och slitstark byxa som tål extrema förhållanden. Vår testpatrull utsåg den till tuffaste design.

Alla fyra jaktbyxor som vi rekommenderar är riktigt bra byxor. Byxorna är relativt olika i sin design och kan variera i sin passform. Ett bra tips är att kolla med sina kamrater i jaktlaget och se vad dem använder? Vad är deras erfarenhet av jaktbyxor? kanske får du prova någons? Om man bedriver jakt och vill uppleva den på allra bästa vis, då är det viktigt att man kan smälta in i sin omgivning, känna sig smidig och hålla sig varm och torr under jakten. I de nordiska jaktmarkerna kan kyla, regn och blåst vara en utmaning. Underskatta inte vädret och vikten av att hålla sig varm och torr, den har betydande roll för dig som jägare och hur din jaktupplevelse blir.

 

 

Kommentarer är inte tillgängligt.