Bästa jaktjacka 2020 - bäst i test

Publicerat i utrustning den 3 november, 2020

Precis som många andra produkter inom friluftsliv, har utvecklingen av jaktjackor gått på stark frammarsch den senaste tiden. Idag finner du ett stort utbud av jackor och det är viktigt att du har funderat på under vilka förhållanden din jaktjacka är tänkt för. Är du hundförare kanske du önskar att jackan ska vara lätt och smidig och gärna tyst när du är under förflyttning. Sitter man under ett längre vakpass, vill man prioritera värme och behöver förmodligen en tjockare jacka. Årstiden när man ska jaga är också viktigt att fundera över, då en vit jacka kanske är att föredra under vintern och med snöiga förhållanden. Jackornas material blir också avgörande för hur de upplevs och uppför sig under olika väderförhållanden, såsom vind, regn och kyla. Vi har återigen skickat ut vår ”testpatrull” för att kika närmare på marknadens senaste jaktjackor. Vi har gjort ett urval och testat dessa. I vårt test utses fyra vinnare inom kategorierna Premium, Prisvärd, Budget och Bubblare. Vi hoppas med dessa vinnare kunna hjälpa och guida dig som jägare till rätt köp.

Varför behöver man en jaktjacka?

Oavsett om man är en erfaren eller mindre erfaren jägare har man förmodligen suttit på ett jaktpass någon gång och upplevt hur vädret kan utmana en i de svenska jaktmarkerna. Regn, snö, vind och kyla utmanar ofta dig som jägare och många är vi som ibland blivit kalla eller besvärats av vår klädsel. Klädseln är central för att optimera jaktupplevelsen, man vill inte riskera att förstöra ett jaktpass på grund av dåliga kläder. Att bli eller vara en bra jägare handlar om detaljerna. Ju bättre förutsättning man skapar för sig, ju bättre jägare blir man. Även om man är noga med lager på lager principen så räcker det inte om din jacka inte gör jobbet. Att hålla sig varm förhöjer din prestation och jaktupplevelse som helhet. Det går inte att betona tillräckligt vikten av att ha en bra jaktjacka, som är praktisk, håller dig varm och som upplevs behaglig under jakten.

Så påverkar kylan din kropp

Man är ofta ute och letar efter att införskaffa sig bästa möjliga utrustning, dels för att man vill känna sig trygg med sin jaktutrustning, och dels för att på bästa vis vara väl förberedd och redo när det som bäst gäller. Här är en jaktjacka ett otroligt viktigt val. Oftast är det första man tittar på sin studsare och sitt kikarsikte. Faktum är att alla tusenlappar du lagt ner på din studsare och ditt kikarsikte samt alla träningstimmar du lagt ner på skjutbanan, kan vara bortkastat om du blir kall. Kyla påverkar både beteende och prestation. Här listar vi tre viktiga områden som berörs vid nedkylning:

  1. Den manuella förmågan
    När händer och underarmar bli kalla påverkas din manuella förmåga, man får försämrad rörlighet och känslighet. Handens finmotorik kan försämras redan vid en fingertemperatur på runt 20 grader C, alltså långt innan man känner obehag. För att kunna jaga på toppen av sin förmåga krävs att finmotoriken fungerar för att utföra precisionsuppgifter.
  2. Uppmärksamheten
    I test-situationer har man visat att personer exponerade mot kyla kan missa signaler som de har till uppgift att svara på, man får helt enkelt på grund av nedkylning svårt att behålla uppmärksamheten och skärpan. Det visar sig också att effekten kommer redan tidigt under exponering av kyla, som delvis kan förklaras av att köldupplevelser distraherar ens uppmärksamhet.
  3. Missbedömningar
    Komplexa mentala uppgifter som utförts under tidspress och nedkylning, har visat sig speciellt svåra att utföra. Man ser att antalen fel ökar, man tenderar att fatta fler felaktiga beslut och att ta dem snabbare.

Att tänka på när du köper jaktjacka

Som vi redan nämnt tidigare i texten är det viktigt att du tänkt över över ditt användningsområde. Användningsområdet för din jacka ska helt och hållet styra ditt val. Om den ska vara smidig, tåla vind och regn bäst eller kyla. Kanske vill du ha extra många fickor? Stoppningen och vikt kan också vara en aspekt att väga in i ditt val av jacka. Kom ihåg att jackor precis som andra klädesplagg är ett individuellt val och handlar också om storlek, färgval samt passform.

Tittar man på materialet, så används idag polyester i stor utsträckning. Polyester är ett vattentätt material som håller värmen bra. Dock andas det inte lika bra men är effektivt mot regn och vind. Gore-Tex är ett annat material, slitstarkt som tål väta och dessutom andas bra. Färg och kamouflage är det en del som funderar över, gällande sin jaktjacka. Självklart vill man som jägare smälta in så bra det går för att inte distrahera och skrämma ett bytesdjur. Här är det viktigt att fundera över vilken miljö man tänker sig jaga i. Jagar man ofta i jaktlag är inslag av orange färg i jackan viktigt så att man syns ordentligt, även om västar och kepsar ofta används. Kanske uppfattas inte färgen orange som direkt kamouflage, men faktum är att bytesdjur inte kan uppfatta den starka färgen och därför lämpar den sig väl under jakt i de svenska jaktmarker där mer mörka färger dominerar.

Vad kostar en jaktjacka?

Jaktjackornas pris varierar mellan några hundra och flera tusen kronor. Ofta speglar priset kvalitén på produkten men många jackor går faktiskt ändå att finna som är prisvärda. Så ta dig tid att leta bland urvalet. I vårt bästa jaktjacka-test hittar du vinnaren av fyra olika kategorier av jaktjackor. Förhoppningsvis hjälper vi dig på traven att välja rätt jaktjacka.

TEST – Bästa jaktjackan

Vi har med vår expertis, bestående av jägare med lång erfarenhet testat ett urval jaktjackor under olika förhållanden. Tillsammans med övriga recensioner och rekommendationer kring produkterna utsågs fyra stycken vinnare av jaktjackor i kategorierna, Premium, Prisvärd, Budget och Bubblare.
Vinnare kategori premium jaktjacka: Chevalier Whisper Checked Jacka

Über jackan! Genomgående hög kvalitét med smarta lösningar. För jägaren med obegränsad budget.

-Rymliga fickor med patronhållare
-Dubbla radiofickor
-Rymlig ryggficka
-Tvåvägs dragkedja
-Reglerbar midja och jackavslut

Material:
• Yttermaterial: Gore-Tex® dropliner
• Foder: Primaloft

En helt ny typ av drevjaktsjacka som håller dig torr och varm även under de mest extrema förhållanden. Den är isolerad med Primaloft för bästa värmekomfort. Gore-Tex® dropliner mot yttertyg av mjuk och tyst borstad microfiber som yttermaterial. Rymliga förvaringsfickor med patronhållare. Värmefickor med fleece, dubbla radiofickor, rymlig ryggficka, Napoleonficka och innerficka. Tvåvägs dragkedja. Reglerbar midja och jackavslut. Förböjda ärmar för bästa rörlighet som avslutas med muddar som har tumhål. Huva ingår. Storlekar: S-3XL

Vinnare kategori prisvärd jaktjacka: Browning Jacka Featherlight Dynamic

Ett riktigt bra köp! Inte den mest populära jackan på marknaden men grym i skog och mark. Lätt och smidig som samtidigt håller dig varm. Vi rekommenderar!
-Vattentätt, vindtätt och andningsbart Pre-Vent membran Vikbar huva
-Vattentäta dragkedjor och sömmar
-Radioficka bägge sidor
-Stora lastfickor
-Ryggficka

Material:
• Yttermaterial: Polyester 100% + PU-membran
• Foder: 100% Polyester + PU-membran

Jackan Browning Featherlight Dynamic är en vattentät, vindtät och med andningsbart Pre-Vent membran. Har vikbar huva samt vattentäta dragkedjor och sömmar. Jackan har 2 Radiofickor på både sidor, stora lastfickor och en ryggficka. Storlekarna finns i S-3XL.

Vinnaren i kategorin budget jaktjacka: Pinewood Caribou TC Extreme Jacka
Mycket jacka för pengarna!
-Funktionsmembran för vattentäthet och god andnings förmåga.
-Tillverkad av slitstarka TC-Lite™
-Bröstficka försedd med vattenavvisande dragkedja
-Försedd med 4-way stretch
-Brett användningsområde

Material:
• Yttermaterial: 92% polyester, 8% elastin
• Foder: 100% polyester/100% polyamid.

Praktisk och rejäl vind- och vattentät jacka som klarar riktigt ruskväder. Tillverkad av slitstarka TC-Lite™. Funktionsmembran för vattentäthet och god andningsförmåga. Tejpade sömmar. Behandlad med Bionic Finish® Eco för extra vatten- och smutsavstötande egenskaper. Jackan är försedd med 4-way stretch i sidorna, under armarna samt baksida för extra följsamhet. Fodrad med High-Ventilation™ mesh för extra komfort. Bröstficka försedd med vattenavvisande dragkedja. Innerficka. Avtagbar, reglerbar, och vattentät kapuschong för perfekt passform.

Bubblaren: Fjällräven Lappland Hybrid Jacket Camo

Fjällräven så klart! Svenska företaget levererar som alltid och den här jackan gör inget undantag.
- Ärmficka med ammunitionshållare
- Fästet för kommunikationsradio på vänsteraxel
- Två rymliga vertikala bröstfickor med dragkedja
- Innerficka i mesh för jaktradio eller mobiltelefon
- Dragkedjeöppningar för ventilation, sidor och fram

Material:
• 100% Polyester, Stretch (63% Polyamid, 26% Polyester, 11% Elestan

En lätt, slitstark jacka för den som letar efter hög-funktionell jacka för aktiva dagar. Utformningen av jackan är optimerad för att du ska kunna röra dig smidigt och snabbt mellan större avstånd. Jackan är följsam och tyst tack vare att ryggparti, ärmar och fickor är i stretchtyg. Den kamouflagefärgade polyester på skuldror, front och ärmar är hämtat från prisbelönade Keb Jacket. Storlekarna finns i S-3XL.

Sammanfattning

Vi har valt ut fyra av marknadens absolut bästa jaktjackor. För att kunna stå bakom våra rekommendationer är det viktigt att jägare och kunniga inom jakt har testat dessa produkter, dessutom under olika väderförhållanden, för då vet vi att de håller utifrån jägares perspektiv och användningsområde.
Vi valde att i vårt test rekommendera ett premiumval av jaktjacka, ett prisvärt val, ett budgetval samt en bubblare. Ser man till vår vinnare av premiumklassen, Chevalier Whisper Checked jacka, så är den dyrare men verkligen bäst i test. Den har moderna funktioner och har höga betyg i alla delar av testet.
Vår vinnare av klassen prisvärd, Browning Jacka Featherlight Dynamic, får också den höga betyg överlag trots sitt lägre pris. Tyvärr lämnar en del att önska kring designen men en riktigt bra jaktjacka den också. Budgetvalet Pinewood Caribou TC Extreme är en funktionell jacka med brett användningsområde till mycket bra pris. Till bubblaren utsågs Fjällräven Lappland Hybrid Jacket Camo, då den helt klart är en mycket bra jacka som lämnar få missnöjda. Vår testpatrull utsåg den till snyggast design.
Alla fyra jaktjackor som vi rekommenderar fyller sin funktion utan problem. Jackorna är relativt olika i sin design och kan variera i sin passform. Ett bra tips är att kolla med sina kamrater i jaktlaget och se vad dem använder? Vad är deras erfarenhet av jackor? kanske får du prova en? Om man bedriver jakt och vill uppleva den på bästa sätt samt prestera på topp, då är det viktigt att man kan smälta in i sin omgivning, känna sig smidig och hålla sig varm under jakten. I de nordiska jaktmarkerna kan kyla, regn och blåst vara en utmaning, underskatta inte den och vikten av att hålla sig varm, den har betydande roll för dig som jägare.

Kommentarer är inte tillgängligt.