Bästa Kikarsikte 2020 (Bäst i test)

Publicerat i utrustning den 3 november, 2020

Varför kikarsikte?

För många jägare är kikarsiktet det allra viktigaste hjälpmedlet, i vissa fall till och med viktigare än självaste studsaren. Idag varierar priset på ett kikarsikte från några hundralappar upp till 30 000 kronor. Den stora fördelen med ett sikte är att du ser bytet tydligare. Det gör dig till en bättre jägare helt enkelt. Har man ambitionen att bli en bra jägare så är det inte en fråga om man ska jaga med ett kikarsikte eller inte, utan vilket sikte man behöver? Vår ”testpatrull” har tagit en närmare titt på några av marknadens mest intressanta kikarsikten, de har testat och tagit fram rekommendationer för fem olika modeller i olika prisklasser. Nedan tar vi också fasta på några viktiga faktorer för dig som funderar på att skaffa ett.

Att tänka på vid köp av kikarsikte

Idag finns mängder av modeller och variationer av kikarsikten på marknaden och det är inte alltid lätt för den enskilde jägaren att hitta rätt bland det stora sortimentet som erbjuds. Först och främst är det viktigt att du som köpare ställer dig en del frågor inför ditt köp. Vad har du tänkt jaga? När har du tänkt använda ditt kikarsikte? Har du tänkt jaga i dagsljus eller när det skymmer eller kanske nattetid? Vilket avstånd jagar du på? Se till att ha svar på dina frågor, därefter ser du vad din budget ger dig för alternativ. Likt ett bilköp så speglar ofta priset även kvalitén på produkten, men dina behov kan redan uppfyllas med ett billigare alternativ. Det kan också visa sig att två mellanprissikten uppfyller dina behov bättre än ett dyrare sikte med många funktioner.

Har man tänkt jaga i Skandinavien är till exempel skymningsvärdet en viktig faktor att förhålla sig till då man ofta kommer jaga under de mörkare tiderna av året. Linsens kvalitét och objektivets storlek blir då avgörande för hur mycket ljusinsläpp man får in i kikarsiktet och hur tidigt eller sent man kan jaga med klar bild i siktet.

Förstoringsväxel

Idag går utvecklingen av förstoringsväxel fort framåt. Tillverkarna lanserar ständigt nya produkter som erbjuder större förstoringsväxlar. Traditionellt sett kan vi se i Sverige många använda ett klassiskt allround sikte på sina studsare med ett zoomomfång på 9-3, vilket innebär 3 gångers förstoringsväxel (9/3=3). Dagens främsta tillverkare erbjuder idag optik med teknik som ger 5-6 gångers förstoringsväxel. Detta ger en stor fördel, då man med ett och samma sikte kan stå på trängre pass och samtidigt skjuta på större avstånd tack vare större zoom. Då det höga priset på de nya kikarsiktena med 6 gångers förstoringsväxel kan begränsa och skrämma en del köpare, är priset på de med 5 gångers förstoringsväxel desto bättre och kan handlas till riktigt bra pris.

Belyst kikarsikte

Det finns idag väldigt få argument mot belysta kikarsikten. Ett belyst kikarsikte är ett mycket bra hjälpmedel, inget snack om saken. Överlag kan det kosta lite mer och väger några gram extra, annars är det i princip bara fördelar. Har man dessutom tänkt jaga under nattetid måste man till exempel ha ett belyst sikte för att ens kunna se något överhuvudtaget.

Om man är orolig för att batterierna ska ta slut så tar det bara några sekunder att byta. Skulle man mot all förmodan ha glömt extra batteriet och plötsligt står utan, kan man använda kikarsiktet ändå och riktmedlet uppför sig nästan identiskt som ett traditionellt obelyst sikte. Tillverkare erbjuder idag många olika ljusstyrkor, dels för att kunna lysa i mer ljussvagare stunder men också för att kunna lysa på dagtid. En del kan justeras steglöst, andra erbjuder förinställda ljusstyrkor. Tänk på att ett riktmedel aldrig ska blända.

”Testpatrullens” 5 Bästa kikarsikten 2020

Efter stort test av vår ”testpatrull” (bestående av jägare med stor expertis), utsågs 5 vinnare av kikarsikten i kategorierna, ”Bästa Budget”, ”Bästa Långhålls”, ”Bästa Nattjakts”, ”Mest prisvärda” och ”Vinnaren”. Testet genomfördes genom att titta på de större tillverkarna och deras senaste modeller samt vilka deras storsäljare är. Vi har testat kikarsikten vid olika förhållanden och vi har tittat på recensioner och kommentarer kring produkterna. Slutligen, har vi så klart skjutit med dem.

1. Bushnell Trophy XLT 3-12x 56mm – Bästa “budget” kikarsiktet

Från amerikanska Bushnell hittar vi storsäljaren, ett mycket använt och populärt kikarsikte för korta och medellånga avstånd och som nu blivit ännu effektivare. Ljustransmissionen är på hela 91%, imponerande i denna prisklass. Det självklara valet för jägaren med begränsad budget. Vi rekommenderar Trophy XLT som det bästa ”budget” valet.

Pris: 4.695 kr

2. Vortex Razor HD Gen II 1-6×24 CJM-1 BCD – Bästa långhålls kikarsiktet

Det ultimata kikarsiktet för långhållskytte till rimligt pris. Razor-serien håller hög kvalitet, serien har bland annat bättre optik och är generellt tåligare än andra serier hos Vortex. Vortex Razor HD Gen II är utrustad med förträffligt ED Prime-glas.

Linserna har en fullständig multi-coat behandling för att förbättra bildkvaliteten, inklusive deras represistenta Armorteck-finish. För den som är ute efter ett kikarsikte för långhållsskytte med långt ögonavstånd till rimligt pris så rekommenderar vi Vortex Razor HD Gen II. Vi ser det som det bästa köpet inom segmentet.

Pris: 14.995 kr

3. ATN X-Sight II HD 5-20X – Bästa kikarsiktet för nattjakt

Med mycket avancerad teknik är ATN X-Sight II HD 5-20X ett perfekt kikarsikte för dig som ägnar dig åt nattjakt. ATN X-Sight II drivs av Obsidian II Core som använder HD optik. Med sin HD mikro display använder sig kikarsiktet sig av en högupplöst sensor med night vison kapacitet. Du kan dessutom ta bilder och videofilma i 1080p. Med ATN X-Sight II HD 5-20X kan du skjuta på avstånd som är smått otroliga. Ett absolut måste för nattjägaren.

Pris: 11.995 kr

4. Vortex Viper PST Gen 2 5-25×50 FFP EBR-2C MRAD – Mest prisvärda kikarsiktet

Snyggt och slimmat kikarsikte för både korta och långa avstånd. Vortex Viper PST Gen är ett mycket omtyckt professionellt kikarsikte för den som vill ha kvalitet utan att för den delen behöva ruinera sig. Justerbar ljusstyrka i 10 nivåer. För den som är intresserad av design, är detta kikarsikte det självklara valet.

Pris: 13.295 kr

5. Zeiss Victory V8 1,8-14×50 Belyst – Vinnaren 2020

När jägaren är ute efter det bästa. Zeiss Victory V8 är ett perfekt allround kikarsikte. Det här är för den som söker ett sikte i absolut toppklass. Paralaxjustering på vänster sida, lämpar sig optimalt vid t.ex. vaktjakt då man lätt kan justera ner till 50m. Är du kräsen med bildkvaliteten blir du inte besviken, ljustransmission är på hela 92% och uppfyller alla dina förväntningar.

Vakjakt, nattjakt, drevjakt, passjakt eller långhållsskytte, spelar ingen roll. Zeiss Victory V8 gör jobbet som ingen annan. Som namnet ger sken av, trots sitt höga pris så gör mångsidigheten detta kikarsikte från anrika tyska tillverkaren Zeiss

till den självklara vinnaren av vår ”testpatrull”.

Pris: 22.290 kr

Hur fungerar ett kikarsikte?

För att på enklaste sätt förklara utan att gå in för mycket på detaljer, så är ett kikarsikte uppbyggt med förstoringslinser, linser och ett siktinstrument. Siktinstrumentet är ofta i någon form av hårkors och som vägleder dig när du ska skjuta. Det är när ljuset passerar och träffar objektivlinsen som vi kan se förstoringen. Mängden ljus som sedan kikarsiktet kan ta emot bestämmer hur stor bilden kan förstoras.

Hur monterar du ett kikarsikte?

Vi får in många frågor på hur man bäst monterar sitt kikarsikte. Här följer en mini-guide till hur du monterar nytt kikarsikte samt byter ringar.

  1. Börja med att se till att stabilisera din studsare på bästa sätt. Detta gör du bäst genom att hitta en plan yta där både pipa och stock får ordentligt stöd.
  2. Se noga till att klackarna ligger i våg med varandra, längs- och sidled. Kontrollera med ett vattenpass. Om det inte gör det, se då till att ta hjälp av en vapensmed.
  3. När du drar åt skruvarna i ringarna är det viktigt att du gör det jämnt, för att inte orsaka slitningar. Dra åt lite åt gången på varsin sida. Skruvarna kring ringarna ska sitta relativt hårt men var försiktigt, för hårt kan skada gängor och kikartuben.
  4. Avståndet till ögat ska vara runt 2-3 cm. För långt ifrån och du riskerar tunnelseende med sämre optiska egenskaper. För nära och du riskerar en smocka. Var noga med avståndet.
  5. Sen dags för det roliga, inskjutning på skjutbanan!

Hur rengör man ett kikarsikte?

Var rädd om kikarsiktet och linserna, vårda dem varsamt så att de behåller sin prestanda. Nedan följer en generell guide på hur du enkelt vårdar och rengör ditt kikarsikte. Dubbelkolla dock alltid med tillverkarens anvisning om hur linsen ska rengöras på bästa sätt och vilka produkter som bör användas för att inte förstöra behandlingen på just ditt kikarsikte.

  1. Se först till att rengöra linsen och frigöra eventuellt damm och ytligt smuts. För att inte riskera skada eller repa glaset rekommenderas en mjukare borste.
  2. För smuts och fingeravtryck som inte går bort med mjukare borste kan microfiberduk användas. Torka varsamt av glaset.
  3. För mer svårhanterlig smuts kan imfri vätska användas. Spruta vätskan på den mjukare duken och torka av. Kom ihåg att alltid torka i cirkulära rörelser.
Kända tillverkare av kikarsikten du bör ha koll på:

Bushnell

Hawke

Kahles Helia

Leupold

Meopta

Nikko Stirling

Steiner

Swarowski

Trijicon

Vortex

Walther

Zeiss

Kommentarer är inte tillgängligt.