Bästa värmeväst 2020 (Bäst i test)

Publicerat i utrustning den 3 november, 2020

För alla som vistas ofta i skog och mark, vet man hur viktigt det är att hålla sig varm. Har man väl blivit kall är det svårt att få upp värmen igen. Det handlar om att ha på sig underställ, värmeväst och jaktställ. På senare år har den snabba utvecklingen av värmevästar på marknaden bidragit till att vi idag finner ett stort urval av elektriska värmevästar med olika finesser och funktioner. Dessa har bidragit till att man nu lättare än någonsin tidigare kan hålla värmen under kalla och kyla förhållanden. Vissa västar värmer endast på rygg, andra värmer också bröstet, vissa till och med på magen. Vissa har högre värmeeffekt, andra har längre batteritid. Det kan ibland kännas svårt att hitta rätt bland det stora utbudet. Vi har med hjälp av vår erfarna expertis låtit granska de modeller som just nu erbjuds på marknaden och testat utvalda västar under kyliga förhållanden, för att på bästa sätt kunna guida dig till ditt köp av värmeväst.

Varför behöver man en värmeväst?

Har du jagat och suttit på ett jaktpass är du medveten om att det ibland blir väldigt kallt. Ibland är det under vintriga förhållanden, ibland under regn och rusk. Om du har hållit igång och blivit lite varm och svettig vet man hur snabbt kallt det kan bli att sedan sitta still. Vi som jagar utmanas ständigt av de mer kyliga svenska jaktmarkerna. Det är då man kan behöva en värmeväst, när lager på lager inte räcker till så är värmevästen det optimala tillbehöret som hjälper dig att hålla värmen. Att hålla sig varm förhöjer din prestation och jaktupplevelse som helhet. Har du väl provat en värmeväst är det väldigt svårt att sluta använda den.

Så påverkar kylan din kropp

Man är ofta ute efter att optimera sin utrustning för att ständigt nå bästa möjliga förutsättning inför sin jakt. Det primära är ofta att man tittar på studsare och kikarsikte. Faktum är att alla tusenlappar du lagt ner på din studsare och ditt kikarsikte och alla träningstimmar du lagt ner på skjutbanan kan vara bortkastat om du riskerar att bli kall. Kyla påverkar både beteende och prestation. Här listar vi tre områden som berörs vid nedkylning:

1. Manuell förmåga

När händer och underarmar bli kalla berörs och påverkas din manuella förmåga, man får försämrad rörlighet och känslighet. Finmotoriken i handen kan försämras redan en fingertemperatur runt 20 grader C, alltså långt innan man känner obehag. För att vara en god jägare krävs att finmotoriken fungerar för att utföra precisionsuppgifter.

2. Uppmärksamhet

I test-situationer har man visat att personer exponerade mot kyla kan missa signaler som de har till uppgift att svara på, man får helt enkelt svårt att bibehålla skärpan och uppmärksamheten. Effekten har visat sig påverka även tidigt under exponering av kyla, som delvis kan förklaras av att köldupplevelser distraherar uppmärksamheten.

3. Missbedömningar

Speciellt känsligt att utföra har komplexa mentala uppgifter visat sig vara under tidspress och nedkylning. Man ser att antalen fel ökar, man tenderar att fatta fler felaktiga beslut och att ta dem snabbare.

Att tänka på när du väljer väst

Tänk över dit användningsområde. Användningsområdet för en elektrisk värmeväst är idag i stort sett oändligt. Är det för jakt kan man fundera om det är för längre eller kortare pass. Ska man röra mycket på sig med till exempel hund, kanske man framförallt vill ha en smidig väst. Är man en frusen person eller sitter ofta på långa pass, kanske det är viktigt med batteritiden. Var är man oftast mest frusen, vilka värmezoner föredrar man. Är det övre eller nedre ryggen, är det bröstet eller önskar man värme både fram och bak? Idag finns västar med värme på magen också. Gillar man finesser finns västar som styrs av bluetooth och app. Kom ihåg att västar är också precis som andra klädesplagg, ett individuellt val. Valet av väst och hur den känns att bära kan bero på kroppsbyggnad och storlek, färgval, samt vad man föredrar för material.

Värmezoner

Värmeplattornas placering är avgörande för det område du önskar få värme kring. Utgå från ryggen som oftast är det mest utsatta området och där kylen snabbast hittar in. Till exempel, en rygg mot ett träd kyls ner snabbt. Fundera vidare om du sedan önskar värmezoner på framsidan. Är du en frusen person uppskattas nästan alltid även värme fram.

Batteritid

Med större värmeplattor och fler värmezoner kommer västen att dra mer batteri. Kan vara bra då att tänka på att extra batterier bör räknas med i din packning. Batteritiden kan också bero på västens effekt. Effekten är dock generellt relativt låg i en värmeväst, dels för att batteritiden ska bli längre men också dels för att högre effekt inte behövs. Västen sitter så nära kroppen, gärna så tätt intill understället som möjligt, att den isolerande effekten och värmen blir mer än tillräcklig.

Hur länge batteriet räcker beror främst på 3 saker. Hur stort batteriet är, vilken effekt du väljer och hur kallt det är ute. Generellt räcker batteritiden i västarna 7-15 timmar.

Materialet

Även om understället är det som används närmast kroppen, vill man likt understället att västen ska sitta nära kroppen. Därför är det viktigt att västens insida är mjuk och skön. Många av västarna på marknaden idag har mjuka insidor.

Foder

Fodret på västen likt en vinterjacka avgör ofta hur varm din väst är. Lika jobbigt som att frysa kan det vara att bli för varm för vissa. Många föredrar därför en ”svalare” väst för att istället kunna reglera värmen bättre via värmereglagen.

Kan en värmeväst vara farlig?

Det finns idag ingen samstämd forskning som pekar på att strålning från lågström skulle ge skador. Det kan kännas olustigt att dra på sig en väst med massa värmeslingor, men en värmeväst är inte farligare att ha på sig än en mobiltelefon. De få volt som avges är relativt ofarlig.

TEST – Bästa Värmevästarna

Vi har med vår expertis, bestående av jägare med lång erfarenhet testat ett urval värmevästar under kyligare förhållanden. Tillsammans med recensioner och rekommendationer visar vårt test fyra stycken vinnare av värmevästar i kategorierna, Premium, Prisvärd, Budget och Bubblare.

Premium Vinnaren: Härkila Värmeväst

Värmevästens crème de la crème! Genomgående hög kvalitét med smarta lösningar.

-Dubbla värmepaneler

-Bröstficka med dragkedja på vänster sida

-Infällningar i töjbar fleece för komfort och rörelsefrihet

-Värmereflekterande foder

-Förvaringsficka för powerbank med vattentätt USB-uttag

-Kan kopplas upp mot app

Material:

  • Yttermaterial: 100% polyester, 20 denier stickad polyester, vattenavvisande, polyuretan-beläggning
  • Foder: 100% polyester, 20 denier stickad polyester, värmereflekterande silvertryck

Härkila Heat-västen är tillverkad i ett fodrat lättviktsmaterial med stretchmembran i sidorna. Invändigt sitter ett värmereflekterande foder som både förhindrar värmeförlust och förstärker effekten av västens värmemembran. Insydda värmemembran vid ländrygg och mellan ryggstyckena. Värmen kan ställas in med Smartphone-app eller ställas in på 38, 46 eller 52 grader C med hjälp av en knapptryckning på bröstet. Värmemembranen i Härkila Heat-västen är så flexibla att de kan vikas ihop tillsammans med det plagg som de är insydda i. Västen kan till och med tvättas i maskin utan problem. I västens högra ficka sitter ett vattentätt USB-uttag, som du kan ansluta till valfri powerbank. Med en powerbank på 10 000 mAh kan västen hålla den högsta temperaturen på 52 grader C i cirka 7 timmar när utomhustemperatur befinner sig runt nollan. Västen är värmereglerande, när den önskade temperaturen är nådd går värmemembranen automatiskt i vila för att spara ström och slås på igen om temperaturen sjunker. Vattentät packpåse att packa ner västen i medföljer.

Prisvärd Vinnaren: ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE

Alpenheats långa erfarenhet av elektriskt uppvärmda klädesplagg återspeglas även i denna produkt.

-Värmeelement med stor yta i ryggområdet med flexibla boitermiska syntetfibrer som tål hög belastning.

-Bröstficka med dragkedja på vänster sida

-Multifunktionell

-Perfekt under annat plagg

-Tvättbar upp till 30°C

-Finns I 7(!) olika storlekar

Material:

  • Ytter/innermaterial: 100% polyester fleece

Alpenheat Fire kommer med fem värmenivåer tack vare ett speciellt värmecellsystem som består av bio-thermal-fibrer som är inarbetade i plaggets ryggområde. Syntetvärmecellerna och flexibla bio-thermal-fibrerna gör att västen nästan känns som en helt vanlig väst och gör den otroligt skön att ha på sig. Älskar man fleece är denna väst med sitt tunna fleece material västen för dig.

Västen ger ett behagligt skydd mot kyla och är perfekt för användning vid låga temperaturer. Värmeelementet med sin stora yta i ryggområdet gör jobbet och de flexibla boitermiska syntetfibrer som tål hög belastning är ett plus. Västen har 5 stegs inställningsbar värmeeffekt. Laddningstiden på batteriet är cirka fyra timmar.

Budget Vinnaren: Pinewood Comfort Heat Värmeväst

Pinewood erbjuder en riktigt prisvärd värmeväst för sitt låga pris.

-3 värmezoner, 2st fram och en bak på ryggen.

-Bröstficka med dragkedja på vänster sida

-LED indikator/kontroll på vänster bröst som är ställbar i 3 nivåer.

-Kan ge upp till 55-60 grader C i 15 timmar

-Brett användningsområde

Material:

  • Yttermaterial: 100% Nylon
  • Foder: 100% Nylon

Pinewood Comfort Heat, vinnaren av budgetklassen. En snabbuppvärmd väst med lång batteritid upp till 15 timmar. En perfekt allround väst för många användningsområden utöver jakt och till bra pris! Klarar de flesta utmaningar och räcker gott till den som inte behöver mer än lite värme. Pinewood Comfort Heat gör jobbet man förväntar sig och lite där till.

Bubblaren: Men's Heat Waistcoat från Deerhunter

En väst från anrika Deerhunter är alltid att räkna med.

-Totalt 5 fickor. Bröstficka med dragkedja, inkl. 2 innerfickor.

-Förvaringsficka för powerbank med USB-uttag

-DuPont stoppning

-Tvättbar i maskin

-Brett användningsområde

Material:

  • Yttermaterial: 100% Polyamid Ripstop
  • Foder: 100% Polyester

Men's Heat Waistcoat är en vattenresistent värmeväst från Deerhunter för jakt och fritid. Västen kommer med en inbyggd värme-funktion som fungerar med ett enda klick i bröstfickan och ger dig en bekväm kroppstemperatur, bara tryck på knappen som sitter i bröstfickan och västen värms upp på sekunder.

Jackan levereras med en USB Power Bank-uttag. Västen har två innerfickor, tre fickor fram och ett snöre i midjan för god komfort. En smart väst dessutom som kan tvättas i maskin.

Hur du använder man en värmeväst?

En värmeväst klär du gärna så tätt intill kroppen som möjligt för att ”isolera” värmen. Trä på din väst direkt på ditt underställ nära kroppen. Därefter eventuellt en jaktskjorta och sen jaktbyxor och jaktjacka. På så vis får du ut maximalt av din väst. Du ändrar värmen på din väst via reglagen som finns på västen, värmen kan också styras via bluetooth eller app på vissa modeller. Automatiserade system finns också som slår på och av värmen för att hålla sig kring vald temperatur. Med västen på och värmen inställd slipper du framöver långa frusna pass i jakt och mark, det vågar vi lova!

Sammanfattning

Vi har valt ut fyra av marknadens absolut bästa värmevästar. För att kunna stå bakom våra rekommendationer är det viktigt att jägare och kunniga inom jakt har testat dessa produkter, dessutom under kalla förhållanden, för då vet vi att de håller utifrån jägares perspektiv och användningsområde.

Vi valde att i vårt test rekommendera ett Premium val av väst, ett Prisvärt val och ett Budget val samt en Bubblare. Ser man till vår vinnare av Premium klassen, Härkila värmeväst, så är den lite dyrare men verkligen bäst i test. Den har moderna funktioner och har höga betyg i alla delar av testet. Vår vinnare av klassen Prisvärd, ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE, också den får höga betyg överlag och en riktigt bra värmeväst den också. Budget valet Pinewood Comfort Heat värmeväst gör dem flesta nöjda. En bra väst med värmezoner både fram och bak med lång batteritid. Till Bubblaren utsågs Men's Heat Waistcoat från Deerhunter.

Alla fyra värmevästar som vi rekommenderar fyller sin funktion utan problem. De är av relativt olika material och kan variera i passform. Ett bra tips är att kolla med sina kamrater i jaktlaget, vad använder dem? Vad är deras erfarenhet av värmeväst? kanske får du prova en? Om man bedriver jakt och vill uppleva den på bästa sätt samt prestera på topp, då är det viktigt att du också håller dig varm under jakten. I de nordiska jaktmarkerna kan kylan vara en utmaning, underskatta inte den och vikten av att hålla sig varm, den har betydande roll för dig som jägare.

 

Kommentarer är inte tillgängligt.