• Certifierad E-handel - Racerback
  • Betalalternativ

Välkommen

Varukorg:

0 item(s) - 0kr
Du har inga varor i din varukorg.

Produkter

Fler bilder

Viltkylsats

Översikt

Bygg din egen viltkylVissa delar av året är temperaturen olämplig för hängning …
Artikelnummer: viltkyl
Frakt: 79kr
349kr
Lagerstatus: I lager
ELLER

Läs mer

Bygg din egen viltkyl
Vissa delar av året är temperaturen olämplig för hängning av kött under någon längre tid. En lösning är någon typ av kylt utrymme för hängning av kött. Kylrum är relativt dyra lösningar som passar bäst för det större jaktlaget eller större uppfödare. En betydligt billigare lösning som kan ge samma möjligheter fast i mindre skala är att konvertera ett begagnat kylskåp till en viltkyl. Tenderum har utvecklat en konverteringssats med en kompletterande fläkt så att du enkelt kan bygga din egen viltkyl.

Med Viltkylssatsen gör du enkelt din egen viltkyl
Konverteringssatsen innehåller en stång som fästs i överkant på skåpet samt två tillhörande köttkrokar. Fyra ventilationsgaller säkerställer god ventilation. Allt monteras enkelt med den medföljande borren

Steg 1: Töm kylskåpet på hyllor mm och tvätta rent det.

Steg 2: Markera på in- eller utsidorna av kylskåpet var hålen för stången och ventilationen skall borras. Skiss för lämpliga mått medföljer produkten.

Steg 3: Spika små gropar med spiken och hammaren i dina markeringar.

Steg 4: Borra de sex hålen med den medföljande hålsågen.

Steg 5: Om du borrar inifrån slutar du borra när centrumborren gått igenom plåten på utsidan och borrar färdigt hålet utifrån för att undvika grader i plåten.

Steg 6: Montera stången och skruva fast den.

Steg 7: Montera ventilationspluggarna.

Vilken typ av kylskåp behöver jag?

Du behöver ett kylskåp med fullhöjd (ca 160-180 cm) för att kunna hänga rådjur och vildsvin. Kylskåp i alla bredder fungerar bra, dvs både de fristående skåpens 59,5-60,0 cm och de för inbyggnad på ca 54 cm. Kylskåp kombinerade med sval fungerar bra så länge du kan ta bort den skiva som brukar skilja kyldelen från svaldelen. Däremot är inte kylskåp kombinerade med frys lämpliga.

Hur kan jag få tag på ett kylskåp?

På Blocket.se utannonseras många begagnade kylskåp av privatpersoner runt om i Sverige. För att öppna ett nytt fönster och se kylskåp till salu i Sverige kan du klicka på länken här.

Vad behöver jag förutom ett kylskåp?

Du behöver följande:

  • En borrmaskin
  • En hammare
  • En större spik, gärna 5-10 cm lång
  • En måttstock

Hur gör jag?

  • Töm kylskåpet på alla hyllor och tvätta sedan rent det invändigt.
  • Markera på in- eller utsidorna av kylskåpet var hålen för stången och ventilationen skall borras. Se skissen nedan för ungefärliga mått. Kontrollera på insidan av kylskåpet att hålen inte träffar någon utstående plasthylla, kylelement eller liknande. I så fall flyttar du markeringen för hålen.
  • Slå små gropar i plåten eller plasten med spiken och hammaren där hålen skall borras.
  • Borra de sex hålen med den medföljande hålsågen. Om du borrar inifrån slutar du borra när centrumborren gått igenom plåten på utsidan och borrar färdigt hålet utifrån för att undvika grader i plåten. Undvik att göra hål i taket på kylskåpet eftersom det kan finnas elektriska ledningar där.
  • Sätt in stången i de övre hålen och skruva fast den med de medföljande pluggarna. Om du har ett kylskåp som är smalare än 59,5 cm behöver du först såga av stången med en bågfil så att stångens längd blir lika med bredden på kylskåpet plus 1-1,5 cm. Observera att du som mest kan såga av 3 cm på varje ände av stången.
  • Sätt i ventilationspluggarna i de övriga hålen. Du väljer själv om du vill sätta i pluggarna utifrån eller inifrån.
  • Häng slutligen upp köttkrokarna på stången.

Vilka temperaturer bör jag ha under hängningen?

Under de första 12 timmarna efter skottet eller slakten bör köttets temperatur inte understiga 10ºC eftersom köttet annars kan drabbas av så kallad kylsammandragning. Kött som drabbats av kylsammandragning blir hårt och segt och går ej att möra. Efter de första 12 timmarna bör temperaturen i viltskåpet ligga under 8ºC, eftersom för människan skadliga bakterier då ej kan föröka sig. Valet av temperatur i viltskåpet påverkar när det blir fördigmörat. En låg temperatur gör att köttet behöver hänga under en längre tid medan en högre temperatur gör att köttet blir färdigmörat fortare. Man kan därigenom anpassa temperaturen i viltkylen efter när man önskar att köttet skall bli färdigt att äta.

Temperaturen i viltskåpet blir lätt lite ojämn eftersom den kylda luften är tyngre än den varmare och därför sjunker mot viltskåpets golv. Genom att installera en fläkt i viltskåpet blandas luften om och temperaturen blir jämnare.

Hur länge bör jag hänga köttet?

Köttet bör hänga i minst 40 dygnsgrader där dygnsgrader beräknas som genomsnittlig temperatur multiplicerat med antalet dygn. Genom att använda en Mörningstimer i viltskåpet får man full kontroll på mörningsprocessen och ser också hur lång tid som återstår innan köttet är färdigmörat. Mörningstimern i väggmodell ger också information om förhållandena i viltkylen, dvs både temperaturen och den relativa luftfuktigheten.

Hur vet jag om luftfuktigheten är acceptabel?

En viltkyl kan ibland få lite för hög luftfuktighet, speciellt om man hänger in djur med fuktig päls. Med en Mörningstimer i väggmodell får du bra kontroll över hängingsforhållandena, både temperatur och den relativa luftfuktigheten. Om luftfuktigheten är högre än ca 85% är risken stor för mögel- och bakterieangrepp. En fläkt kan installeras i viltskåpet med vilken man steglöst kan reglera fläkthastigheten. Fläkten ökar ventilationen och gör också att temperaturen blir jämnare fördelad i viltskåpet.

Hur stora djur kan jag hänga?

Stången och köttkrokarna håller för minst 80 kg, vilket gör att du kan hänga alla djur du får in i ditt viltskåp, dvs alla rådjur och alla utom de största vildsvinen.

Kan en viltkyl användas för torkning av kött och korv?

Viltkylen passar utmärkt för att torka kött och korv. Kött eller korv kan hängas i stången eller läggas på ett galler.

Teknisk Info

Teknisk beskrivning Nej